یکی از سوال های همیشگی برای مردم این است که چه تفاوت هایی بین نایلون، نایلکس و سلفون وجود دارد یا ویژگی های هر کدام چیست؟ در صورتیکه مصرف روزمره انسان ها با محصولات مطروحه به قدری زیاد است که نمی توانید یک روز را بدون مصرف این محصولات، پشت سر بگذارید، ازینرو پلاستیک های نایلونی و نایلکسی و سلفونی چه دارای دسته باشند و چه بدون دسته، در نهایت یک نوع بسته بندی به حساب آمده و عملکرد آن ها سبب حفظ محصولات داخلشان خواهد شد. امروزه در حوزه های مختلف نظیر صنایع، کشاورزی، گردشگری، بازرگانی، امور تولیدی و توزیعی و … از انواع نایلون، سلفون و نایلکس به صورت دوخت شده ( کیسه ) و بدون دوخت ( رول، فیلم ) بهره می برند. کیسه های پلاستیکی بدون دسته جهت بسته بندی انواع مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، قطعات و … به کار گرفته میشود و کیسه های پلاستیکی دسته دار، همانطور که قبلا توضیح داده شد، بیشترین مصرف را در فروشگاه ها دارند و نوع بدون دوخت و دسته، که به نام فیلم شناخته شده اند و به صورت رول و طاقه هستند نیز برای بسته بندی مناسب بوده و به کار گرفته می شوند. در ادامه با مطلب تفاوت نایلون و نایلکس و فرق این دو با سلفون با ما همراه باشید.
سلفون، نایلون و نایلکس دارای محصولات زیر مجموعه فراوانی هستند که نوع مواد اولیه تمام محصولات زیر گروه، از مواد جنس مادر یعنی همان سلفون، نایلکس و نایلون می باشد و لذا برای شفافیت بیشتر و روشن شدن موضوع فوق، سعی داریم در ادامه این مقاله به موارد متعدد ذیل بپردازیم تا تمام محصولات را شناخته و کاربردها، ابعاد، ضخامت، ویژگی ها، قیمت و … را در خصوص محصولات نایلونی، نایلکسی و سلفونی درک نمایید، همچنین هر کدام با توجه به ماهیت و شکل ظاهری که دارند، مصارف و کاربرد های گوناگونی را شامل می شوند.
سلفون چیست ؟
سلفون نوعی متریال و جنس پلیمری است که با مواد اولیه پلی پرو پیلن و سایر افزودنی ها به منظور تولید محصولات زیر مجموعه، شکل گرفته و دارای مصارف گوناگونی در صنعت چاپ و بسته بندی می باشد که با توجه به ویژگی های سلفون می توان در حوزه های صنعتی، کشاورزی، تجاری، بسته بندی، برندینگ و … از این جنس پر کاربرد استفاده نمود و نحوه تولید آن نیز با نایلون و نایلکس متفاوت بوده، بدین صورت که پس از خروج مواد اولیه ذوب شده در برابر حرارت بالای دستگاه، بلافاصله پس از خروج مواد از قالب و قرار گرفتن در معرض هوا و همچنین با عبور از مدار آب سرد، خنک شده و به جنس بسیار شفاف و شیشه ای تبدیل خواهد شد.
نکته مهمی که نباید فراموش کرد این است که عموم مردم در مورد سلفون، دچار اشتباه شده و آن را با انواع دیگری از پلاستیک، که دارای جنس و کاربردهای خاصی هستند نام می برند که این پلاستیک ها عبارتند از :
- فیلم استرچ که برای بسته بندی مبلمان، پالت و … استفاده می شود و دارای کشسانی بالا و چسبندگی است.
- بسته بندی پلی اتیلنی که به عنوان لفاف بسته بندی مواد غذایی، بهداشتی و … مورد استفاده قرار میگیرد.
- شیرینک پی وی سی ( PVC ) که دارای شفافیت و شباهت ظاهری زیادی با سلفون می باشد.
- شیرینک پلی الفین ( POF ) نیز نوعی فیلم شفاف و شبیه به سلفون بوده و همانند شیرینگ پی وی سی با حرارت به دور کالای مورد نظر، جمع شده و شکل آن کالا را به خود می گیرد.
پک پلیمر تولید کننده انواع فیلم و بسته بندی های سلفونی، برای دریافت اطلاعات بیشتر روی لینک کلیک کنید.
انواع فیلم های سلفونی
فیلم هایی که با مواد پلی پروپیلنی تولید شده و دارای شفافیت بالایی هستند، با نام عامیانه سلفون شناخته شده است، در صورتیکه هر یک از این محصولات و فیلم های تولید شده را با اسامی تخصصی
مربوطه به مخاطبان خود معرفی می نماییم که به شرح ذیل عبارتند از :
- فیلم OPP
- فیلم صدفی OPP
- فیلم شفاف OPP
- فیلم مات OPP
- فیلم BOPP
- فیلم CPP
- سلفون ایرانی
کاربردهای سلفون عبارتند از :
- بسته بندی مواد غذایی
- بسته بندی محصولات آرایشی و بهداشتی
- بسته بندی تنقلات و خوراکی ها
- بسته بندی کیک، کلوچه و بیسکویت
- بسته بندی چیپس، شکلات و …
نایلکس چیست ؟
نایلکس و نایلون تفاوت هایی با هم دارند که جهت آگاهی شما توضیحات مختصری ارائه مینماییم. بسیاری از مردم تفاوت های بین نایلکس، نایلون و سلفون را به درستی نمی دانند به همین دلیل برای رفع نیازشان نمی توانند تصمیم درست اتخاذ نمایند.
نایلکس نوعی فیلم پلیمری با زیر شاخه پلی اتیلن سنگین است که مواد اولیه آن با نام HDPE شناخته میشود و دارای زنجیره مولکولی با پیوستگی بالا می باشد ازینرو جهت ذوب شدن این مواد درون دستگاه اکسترودر، نیازمند حرارت و دمای بیشتری نسبت به نایلون بوده و به دلیل ماهیت خشک و کدر نایلکس، برای تولید لفاف ها و پلاستیک های دسته دار، اقدام به افزودن مقداری مواد اولیه پلی اتیلن سبک LDPE و ترکیب نمودن آن با پلی اتیلن سنگین نموده تا خواص دوخت پذیری، چاپ پذیری، کشسانی، نرمی مورد نیاز، به محصول تولید شده اضافه گردد.
پک پلیمر تولید کننده انواع کیسه دسته دار و بسته بندی نایلکسی، برای دریافت اطلاعات بیشتر روی لینک کلیک کنید.
در ادامه به بررسی تفاوت نایلون و نایلکس از لحاظ کاربرد و خواص خواهیم پرداخت.
خواص نایلکس عبارتند از:
- خشکی بیشتر نسبت به نایلون و سلفون
- ضخامت و نازکی بالاتر نسبت به نایلون
- صرفه اقتصادی بشتر نسبت به نایلون
- شفافیت کمتر نسبت به نایلون و سلفون
کاربردهای نایلکس:
- تولید پلاستیک سورتینگ و بسته بندی مرکبات
- تولید کیسه های فریزر
- تولید دستکش یکبار مصرف
- تولید سفره یکبار مصرف
- تولید کیسه های مواد غذایی و میوه
- تولید کیسه های فروشگاهی و سوپرمارکتی
نایلون چیست ؟
نایلون از پلی اتیلن سبک تولید میشود و نام علمی مواد اولیه آن LDPE است که کاربردهای فراوانی در زندگی روزمره دارند و استفاده هایی که از نایلون در حوزه های صنعتی، کشاورزی، تبلیغات، بازار و … شاهد هستیم نیز روز به روز بیشتر میشود و به واسطه نرمی، شفافیت، چاپ و دوخت پذیری عالی، یک گزینه بسیار مناسب و مقرون به صرفه در عرصه بسته بندی و پوشش گلخانه ها به شمار می آید.
لازم به ذکر است که دامنه کاربرد و میزان مصرف نایلون، بسیار وسیع تر از نایلکس بوده و در انواع شفاف، سفید ( شیری ) و رنگی به منظور چاپ و لمینیت و تولید پلاستیک های تبلیغاتی دسته دار، کیسه های بسته بندی پلی اتیلنی و … در مدل ها و ضخامت های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد.
پک پلیمر تولید کننده انواع نایلون بسته بندی، رولی و دسته دار، برای دریافت اطلاعات بیشتر روی لینک کلیک کنید.
در ادامه به بررسی تفاوت نایلون و نایلکس از لحاظ کاربرد و خواص خواهیم پرداخت.
کاربرد ها و تنوع نایلون
استفاده و کاربری نایلون ها در حوزه های مختلف به شرح ذیل میباشد:
- نایلون عریض ساختمانی و صنعتی
- نایلون گلخانه ای
- نایلون مالچ کشاورزی
- نایلون خزانه برنج
- نایلون شیرینک جهت بسته بندی
- نایلون استرچ صنعتی یا پالت پیچ به منظور بسته بندی محصولات و پالت ها
- نایلون کاور لباس
- نوار خطر و هشدار
- بگ یا کیسه تبلیغاتی فروشگاه ها
- نایلون بسته بندی
ویژگی و خواص نایلون
- نفوذ ناپذیری و ایزوله در مقابل مایعات
- شفافیت و نرمی زیاد
- کشسانی بسیار زیاد نسبت به سایر محصولات پلیمری
- چاپ پذیری بالا
کامپاندهایی که سبب افزایش خواص نایلون می شوند عبارتند از :
- آنتی یو وی ( anti- UV )
- آنتی آی آر ( anti- IR )
- ضد گرد و غبار ( anti- Dust )
- ضد بخار ( anti- Fog)
- شفاف کننده
- نرم کننده
- لیز کننده
نایلون استرچ و تفاوت با نایلون و نایلکس
در نظر بگیرید یکی از انواع فیلم های پلی اتیلنی نظیر فیلم استرچ که برای بسته بندی انواع پالت ها، کارتن ها، قطعات بزرگ و کوچک و … استفاده می شود، حتی جهت بسته بندی علوفه دام نیز کاربرد به سزایی دارد. این نوع نایلون، نه دارای دسته است و نه برخوردار از دوخت می باشد، بلکه به صورت رول بوده و ماموریت خود را در بسته بندی کالاها، به خوبی انجام داده و سبب افزایش استحکام کالا، تسهیل در حمل، بارگیری، تخلیه، انبار داری آسان و … خواهد شد.
پک پلیمر تولید کننده انواع فیلم استرچ صنعتی و غذایی، برای مشاهده محصولات و اطلاعات بیشتر روی لینک کلیک کنید.
تفاوت نایلون و نایلکس با نایلون عریض
نوع دیگر پلاستیک های رولی، نایلون عریض کشاورزی و گلخانه ای، ساختمانی می باشد که مصارف زیادی در حوزه های مذکور دارد و قابلیت تولید در عرض های مختلف و ضخامت های مورد نیاز مصرف کننده را در پی دارد، لذا تولید نایلون عریض 3 لایه و 5 لایه با دستگاه های پیشرفته و مدرن، سبب افزایش طول عمر نایلون، استحکام بالا، کشش پذیری بیشتر، تراکم بافت و مقاومت در برابر سوراخ شدن و … می شود.
کیسه نایلونی
مدل های دوخت شده ( پاکت شده ) پلاستیک بدون دسته، که تبدیل به کیسه شده اند، بر حسب ابعاد، ضخامت، طرح، رنگ و … جهت بسته بندی به کار گرفته می شوند، برای مثال پلاستیک بسته بندی قطعات خودرو، پاکت حبابدار حمل مرسولات، پلاستیک بسته بندی نان، بسته بندی انواع محصولات بهداشتی و مواد غذایی، بسته بندی ابزار و ادوات صنعتی و … نشان دهنده این موضوع بوده که دامنه استفاده از نایلون ها و فیلم های پلی اتیلنی سبک، بی نهایت است.
از آنجاکه در این مقاله، قصد ارائه اطلاعات در زمینه انواع نایلون، نایلکس و سلفون و همچنین تفاوت های میان این محصولات با زیر مجموعه های فراوان را به خوانندگان محترم داریم، سعی بر این است تا آگاهی مناسبی در این خصوص برایتان حاصل شود و در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان گروه تولیدی پک پلیمر، مذاکره نمایید.
نایلون و نایلکس دسته دار
از جمله محصولات نایلونی و نایلکسی که وجه شباهت بیشتری با یکدیگر دارند، پلاستیک دسته دار نایلونی و نایلکسی می باشد و با توجه به توضیحات ارائه شده در بندهای فوق، نایلون دسته دار با مواد اولیه پلی اتیلن سبک تولید می شود و نایلکس دسته دار با مواد پلی اتیلن سنگین و درصد تعیین شده ای از پلی اتیلن سبک، به منظور افزایش خواص و کاربردهای آن تولید می گردد.
با استفاده از دستگاه های چاپ فلکسو (استک ) و فلکسو ( سیلندر مرکز ) می توان رول های نایلونی و نایلکسی را تا بیش از 8 رنگ مختلف، تحت چاپ قرار داد تا در راستای تبلیغات، برندینگ، معرفی محصول و … به کمک صاحبان مشاغل گوناگون بشتابد.
انواع نایلون و نایلکس دسته دار عبارتند از :
- دسته بندی ( بند دار، زنبیلی )
- دسته موزی
- دسته تقویت ( لمینیت شدن لایه اضافی روی دسته موزی از داخل کیسه )
- دسته رکابی
- بغل کاست
- کف کاست
- ته دوخت
نتیجه گیری در خصوص تفاوت نایلون و نایلکس و سلفون
نتیجه گیری تفاوت نایلون و نایلکس چیست ؟ نایلون و کلیه محصولات نایلونی با مواد اولیه پلی اتیلن سبک ( LDPE ) و سایر ادتیوها Additives بر اساس نوع کاربرد، اهداف و شیوه های مصرف، تولید شده و مواد اصلی جهت تولید نایلکس و محصولات نایلکسی، پلی اتیلن سنگین ( HDPE ) است در صورتیکه جنس محصولات سلفونی با مواد اولیه پلی پروپیلن ( PP ) تولید می گردد، بنابر این در ادامه به صورت اجمالی و واضح به تفاوت های این سه محصول می پردازیم که عبارتند از :
- نایلون از نرمی و انعطاف بیشتری نسبت به نایلکس و سلفون برخوردار است
- دوخت پذیری نایلون، بهتر از سلفون و نایلکس می باشد
- کیفیت چاپ بر روی نایلون و سلفون، به مراتب بهتر از چاپ نایلکس خواهد بود
- میزان شفافیت، به ترتیب عبارتند از سلفون، نایلون و در آخر نیز نایلکس
- در زمان مچاله شدن این محصولات، جنس نایلکسی از صدای خش خش بیشتری برخوردار است
- استفاده از نایلکس شامل کیسه دسته رکابی، کیسه زباله، سفره یکبار مصرف و … با متریال نایلکسی می باشد
- استفاده از نایلون گسترده بوده و علاوه بر کیسه زباله و سفره نایلونی، شامل انواع پلاستیک دسته دار، نایلون عریض، فیلم استرچ پالت، نایلون شیرینگ، لفاف بسته بندی، لمینیت و … می باشد
- استفاده از سلفون با مدل های لب چسب، لمینیت شده با سایر فیلم ها و … برای بسته بندی محصولات غذایی، بهداشتی، دارویی و … به کار می رود
- فیلم های سلفونی و فیلم پلی اتیلنی 3 لایه و 5 لایه، قابلیت لمینیت شدن با یکدیگر و سایر فیلم های پلیمری به منظور تولید انواع پاکت و لفاف بسته بندی را دارند